Welke klachten kan NF1 geven?

NF1 veroorzaakt wildgroei van cellen op de huid, zenuwmantels en bindweefsels. Dat kan overal in het lichaam gebeuren. De klachten waar een patiënt mee te maken krijgt, zijn afhankelijk van waar deze wildgroei plaatsvindt. NF1 uit zich dus bij iedereen anders. 

Naast een groot aantal mogelijke lichamelijke klachten, kan NF1 ook problemen geven als vermoeidheid, slaapproblemen en hoofdpijn. Ook het verwerken van informatie kan lastig zijn en het leervermogen kan verminderd zijn. Kinderen met NF1 ontwikkelen zich vaak minder snel dan hun leeftijdsgenootjes. ADHD en autisme komen vaker voor dan bij mensen zonder NF1. 

Door bulten op de huid of door vergroeiingen kunnen mensen met NF1 er anders uitzien. Dit kan onzekerheid geven en sociaal emotionele problemen. 

Het ontstaan van de klachten kan heel grillig verlopen. Ook hebben mensen met NF1 een grotere kans op kanker. Dit kan onzekerheid en stress geven. 

Lees meer over problemen bij NF1 en over Leven met NF1

Andere veelgestelde vragen

Bent u patiënt of mantelzorger en bent u op zoek naar goede zorg?

Op de kaart van het zorgnetwerk NF1 staan de contactgegevens van alle behandel- en interventiecentra en het expertisecentrum vermeld.

Naar de kaart
Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed